26 Ekim 2012

Buğday Tarlası ve Kargalar



Van Gogh, Temmuz’un başlarında erkek kardeşi Theo’yu ziyaret etmek için Paris’e gitti. Theo’nun hasta ve mali problemlerinin olması Van Gogh’u endişelendirdi. Auvers’e geri döndüğünde bir yük olma hissi kardeşinin hastalığıyla birleşerek ona azap çektirdi ve hızla derin bir depresyona girmesine sebep oldu.
27 Temmuz’da Van Gogh Theo’ya hiç bitiremediği bir mektup yazmaya başladı. Mektubun ortasındayken kentten tarlalara yürüdü ve kendisini vurdu ve sendeleyerek odasına ulaşmayı başardı. Doktor Gachet tarafından çağırılan Theo, Auvers’e geldi ve 29 Temmuz 1890’da Vincent Van Gogh, kardeşinin kolları arasında öldü.
Buğday Tarlası ve Kargalar muhtemelen Van Gogh’un yaptığı son resimdir ve kederi ve ölümü betimler. Van Gogh, bu resmini hüznün ve aşırı yalnızlığın yansıması olarak tanımlamıştır.

25 Eylül 2012


Doktor Gachet'in Portresi

Van Gogh, Doktor Gachet’ nin bu portresi üzerine çalışmalarına kendisiyle tanıştıktan iki hafta sonra başladı. Doktoru sevmişti ama erkek kardeşi Theo’ ya bir mektubunda açıkladığı gibi, onun tedavisi altında olmanın pek etkisi olmadığını düşünüyordu. Hatta doktorun kendi problemlerinin en az kendilerininki kadar ciddi olduğunu düşünmekteydi. Bu dönemde Van Gogh çok hızlı ve acele resim yapıyor günde bir resim bitiriyordu. Bu portreyi bitirdikten sonra, hemen başka bir versiyonunu yapmaya başladı.
Van Gogh’un en iyi bilinen eserlerinden biri olmasının yanı sıra bu resim, bir açık artırmada en pahalıya satılan resim olma rekorunu taşıyor. 15 Mayıs 1990’da Doktor Gachet’ in Portesi, üç dakika içinde 82.5 milyon dolara Japonya’nın ikinci en büyük kağıt imalatçısı Ryoel Saito’ya satıldı.

21 Mayıs 2012

Vazoda on iki ayçiçeği


Van Gogh, Güney Fransa'daki Arles kasabasına, burada ütopik bir sanat kolonisi kurma hayalleriyle yerleşti. Mart ayı boyunca manzara resimleri çizdi, bu resimlerinden üçü Paris Bağımsız Ressamlar Topluluğu'nun o yılki sergisinde sergilendi. Yine Mayıs ayında, bugün "Sarı Ev" olarak bilinen boş evin dört odasını tuttu ve atölye olarak kullanmaya başladı. Ağustos ayı boyunca, bugün Ayçiçekleri ismiyle bilinen bir dizi vazolu ayçiçeği resmi yaptı.

Yıldızlı Gece

Saint- Remy’deki akıl hastanesinde geçirdiği süre boyunca Van Gogh ruh halinin bozulmalarının şiddeti artmıştır. Bu şiddet ayrıca kendisine de yönelerek zehirli boyalarını yutmak ve kendisini kesmek şeklinde ortaya çıkmaya başlamıştır. Başlayan halüsinasyonlar ve rahatsız edici rüyalar, sıkıntılarını ağırlaştırmıştır.
Saint Remy kentinin akıl hastanesinden görünüşü, Yıldızlı Gece’de betimlenmiştir. Bir gece gökyüzü, girdap gibi dönen bulutlar ve hilal evresindeki ay ile on bir yıldız ve arka planda sahneye derinlik kazandıran küçük kule. Dönen gökyüzü yoğun duyguları belirtir ve derinlemesine problemli bir zihne bakış sağlarken ümitsizlik hissi oluşturmaz.

2 Mayıs 2012

Vincent Van Gogh


Vincent Willem van Gogh (30 Mart 1853-29 Temmuz 1890), Hollandalı izlenimci ressam.
Van Gogh, gençliğini bir sanat simsarlığı firmasında çalışarak geçirmiş, kısa süren bir öğretmenlik deneyiminden sonra da Belçika'da fakir bir madenci kasabasında misyoner olmuştur. Resim kariyerine 1880'den sonra başlamıştır. Başlangıçta koyu ve kasvetli renklerle çalışan Van Gogh, Paris'te tanıştığı izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarının etkisiyle canlı renklere geçmiş; Güney Fransa'da geçirdiği süre zarfında da bugün yaygın olarak tanınan kendine özgü resim tarzını geliştirmiştir.20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan Van Gogh, fovistlerin ilham kaynaklarından biridir ve Empresyonizmin öncülerinden kabul edilir.